Existuje více příčin stojících za oslabenou zubní sklovinou. Některé faktory, jako např. genetika, nejsme schopni ovlivnit, ale některé pramení z životního stylu, který vedeme. Oslabování a dokonce ztráta zubní skloviny jsou mimo jiné způsobeny nesprávnou technikou čištění zubů nebo čištěním za použití příliš velké síly, nezdravou stravou (bohatou na sacharidy a kyselé potraviny a nápoje) a stresem, který často vede k zatínání a obrušování zubů. Příčin oslabených zubů je hodně… ale dokážeme jim předcházet? Rozhodně ano!
Korunky zubů jsou pokryty zubní sklovinou - nejtvrdší tkání v lidském těle! Zubní sklovina se skládá přibližně z 95 % z anorganických látek (minerálů) a z 5 % z organických látek a vody3. Úkolem zubní skloviny je chránit vnitřní tkáň zubu proti vnějším škodlivým faktorům, jako např. před útoky kyselin, které produkují bakterie způsobující zubní kaz nebo nebo kyselin z potravin a nápojů, které vedou k erozi zubní skloviny. 4. Pokud je styk zubní skloviny s kyselinami příliš častý, začne docházet k úbytku minerálů ze zubní skloviny, a zub se oslabí a stane se náchylnějším k dalšímu poškození1,2
Mnoho faktorů, spolu s výše zmíněnou erozí, přispívá k oslabování zubní skloviny. Je to náš životní styl, který má dopad na naše zuby - co jíme, co pijeme, jak přistupujeme k ústní hygieně a celkovému zdraví.
Nesprávná technika čištění zubů nebo čištění za použití příliš velké síly mohou mít za následek nevratná poškození známá jako abraze zubů. Následkem je, že zubní sklovina v místech postižených abrazí se stane slabší a náchylnější k dalším škodlivým faktorům. Také nezdravá strava, bohatá na cukry či kyseliny, může započít problémy se zubními kazy či erozí zubů. kdy dochází ke ztrátě minerálů z tvrdé tkáně zubů a zubní sklovina je narušená.1,2
Obraz oslabené skloviny závisí především na škodlivém faktoru, který zubní sklovinu narušil. Patří mezi ně mimo jiné:
U pacientů, jejichž strava je z velké části založena na kyselých potravinách a nápojích, dochází k postupné ztrátě minerálů, které zuby tvoří.
Erozivní defekty jsou hladké, lesklé a tvrdé, ale vlivem kyselin dochází ke ztrátě zubních tkání v zubu. V případě nesprávné techniky čištění zubů dochází k abrazi a ztrátě tkání v místech, kde se při čištění zubů působí největší silou - nejčastěji v blízkosti dásní, v oblasti tzv. zubního krčku.
Tyto příznaky poukazují na oslabení zubní skloviny a mohou vyžadovat úpravu praktik ústní hygieny nebo změnu stravovacích návyků, protože takové zuby jsou náchylnější k různým poškozením, včetně zubního kazu1,2.
Jak posílit zubní sklovinu, která je z 95 % tvořena minerály? Kromě provádění správné techniky čištění zubů a vyhýbání se kyselým, nezdravým produktům a nápojům5 se doporučuje volit zubní pasty obsahující fluoridy. Tímto způsobem při každodenním čištění zubů dodáváme zubům fluorid, který obohacuje minerální složení tvrdých zubních tkání a vytváří sloučeniny odolnější vůči kyselinám1,2. Díky tomu jsou naše zuby odolnější vůči různým škodlivým faktorům, se kterými přicházíme denně do styku! Fluorid má navíc schopnost napravovat počáteční poškození skloviny6, proto se vyplatí používat fluoridovou zubní pastu každý den1,2.
Především je dobré vyhýbat se časté konzumaci kyselých potravin, jako jsou čerstvé citrusové plody, a kyselých nápojů, zejména sycených a dodatečně slazených, dále vína a ovocných čajů5. Kyselé výrobky a výrobky s vysokým obsahem cukru významně přispívají k poškozování zubních tkání1,2. Je třeba mít na paměti, že prevence je mnohem snazší než samotná léčba zubního kazu nebo eroze zubní skloviny.